Itt a szilvaszezon. Készítsünk lekvárt! Ehhez a lekvárhoz adalékanyagokra nincs szükség.
H o z z á v a l ó k :
szilva, víz
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Fazékba tesszük, öntünk rá kevés vizet, hogy ne égjen le addig, míg nem ereszt levet. Lassú tűzön főzzük, néha megkeverjük. A főzés ideje függ a szilva fajtájától, nedvességtartalmától és a főzött mennyiségtől. A hosszú főzési idő több szakaszra osztható. Lekapcsoljuk a tűzhelyet, ha nem érünk rá foglalkozni vele. Később folytathatjuk a főzést. Addig kell főzni, míg sűrű, sötét, finom illatú lekvár nem lesz belőle. Amikor elkészül üvegekbe töltjük, fémtetővel lezárjuk, vagy celofánnal lekötjük. Az így készült lekvárt felhasználhatjuk húsos ételekhez, süteményekhez, kelt tésztákhoz, de önmagában is fogyaszthatjuk. Igazi csemege!